'Radicale katholieken richten nieuwe IRA op'

Rooms-katholieke radicalen in Noord-Ierland hebben een nieuwe organisatie opgericht om te strijden tegen het Britse gezag. Dat meldde de Britse zondagskrant Times on Sunday op basis van radicaal-katholieke bronnen.

De groepering zou zijn opgericht uit onvrede over de samenwerking van de katholieke partij Sinn Fein, in het verleden de politieke tak van terreurbeweging IRA, met de Noord-Ierse politie. Leden van de militante splintergroeperingen Real IRA en Continuity IRA zouden inmiddels zijn overgestapt naar de nieuwe organisatie, die geen naam heeft. "Qua mogelijkheid om aanvallen op te zetten vormt deze nieuwe groep de grootste dreiging", zegt een katholieke radicaal in de krant.

Noord-Ierland ging tientallen jaren gebukt onder religieus geweld. Na de Goede Vrijdag-akkoorden van 1998 legden katholieken en protestanten de wapens neer, maar het afgelopen jaar laaide het geweld op. Zo werd in maart een groep Britse militairen beschoten bij de poort van een kazerne in Noord-Ierland. Twee mensen kwamen om, vier anderen raakten gewond. Kort daarna werd een agent doodgeschoten. De aanslagen leidden tot vrees voor een heropleving van het politieke geweld in de Britse regio.