Elfstedentochtfilm vorstelijk in première

De Elfstedentochtfilm De Hel van '63 van Steven de Jong gaat vanmiddag groots in première in Leeuwarden. In de Friese hoofdstad worden maar liefst drie rode lopers uitgerold voor hoofdrolspelers, schaatshelden van weleer en prins Willem-Alexander die de tocht der tochten zelf in 1986 reed.

Op de premièrevoorstelling geldt een opmerkelijk kledingvoorschrift: black tie en schaatskleding. Ook de rode lopers wijken erg af van de gebruikelijke premières, want eentje is bedoeld om over te klunen en eentje is van rood ijs om naar binnen te kunnen schaatsen.

De voormalige Frieslandhal, tegenwoordig WTC Expo geheten, is voor de gelegenheid omgebouwd tot de grootste bioscoop van Nederland. Verspreid over twee voorstellingen kunnen hier 's middags en 's avonds zesduizend mensen de première bijwonen, inclusief een optreden van de Friese band De Kast die de filmsoundtrack De hel foarby ten gehore zal brengen.

De Hel van '63 is een eerbetoon aan de toerrijders die de Elfstedentocht van 1963 wisten te volbrengen onder barre omstandigheden. Het vroor 18 graden Celsius. Van de 9294 tourrijders haalden slechts 69 deelnemers de finish.

Hoofdrollen in de heroïsche en deels Friestalige film zijn weggelegd voor Chris Zegers, Cas Jansen, Chava voor in 't Holt en Lourens van den Akker. De Hel van '63 draait vanaf donderdag in de bioscopen.
Submitter:  Bron: ANP