Catalaans 'referendum' over onafhankelijkheid

Honderdduizenden inwoners van Catalonië zijn opgeroepen voor een referendum met de vraag of de regio in het noordoosten van Spanje een onafhankelijke staat binnen de Europese Unie moet worden. De symbolische volksraadpleging vandaag is niet-bindend, maar zal de sterke separatistische tendensen in Catalonië mogelijk verder aanwakkeren.

"Bent u het ermee eens dat Catalonië een sociale, democratische en onafhankelijke staat en lid van de Europese Unie moet worden", is de vraag die circa 700.000 kiesgerechtigden, ongeveer 10 procent van de Catalaanse bevolking, in meer dan 160 gemeentes krijgen voorgelegd. Een flink deel van de Catalanen ziet graag dat de regio, die nu al vergaande autonomie geniet, zich volledig afscheidt van Spanje.

De centrale regering in Madrid erkent de door lokale organisaties georganiseerde volksraadpleging niet. Volgens de Spaanse grondwet mag alleen de staat referenda uitroepen.

In september werd in de Catalaanse gemeente Arenys de Munt al een niet-bindend referendum over onafhankelijkheid gehouden. De uitslag in het circa achtduizend zielen tellende plaatsje liet aan duidelijkheid niets te wensen over: 96 procent zei 'ja' tegen onafhankelijkheid.