Belgische ambulances naar Nederland

Zieken en gewonden in Zuid-Nederland kunnen in een Belgische ambulance komen te liggen voor een spoedrit naar het ziekenhuis. Tegelijk kunnen Nederlandse ambulances met zwaailicht en sirene incidenteel in de Belgische grensstreek patiënten gaan vervoeren.

De nieuwe regeling moet zieken en gewonden rond de grens sneller helpen. Nu moet een slachtoffer soms lang wachten op een ambulance uit bijvoorbeeld Nederland, terwijl die vanuit België sneller ter plaatse had kunnen komen. De alarmcentrales krijgen voortaan de keuze dankzij een besluit van de Benelux-organisatie, waarin België, Nederland en Luxemburg samenwerken.

"De verleende zorg dient afgestemd te zijn op de behoefte van de patiënt en niet door landsgrenzen", aldus minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) in de toelichting bij de beschikking. De Belgische minister Laurette Onkelinx (Volksgezondheid) heeft het vandaag toegelicht in het Beneluxparlement.

Het Beneluxparlement, waarin Kamerleden uit Nederland, België en Luxemburg zitten, had medio dit jaar in een aanbeveling erop aangedrongen snel een regeling uit te werken. In de praktijk bleken er allerlei knelpunten. Zo rezen er vragen over de erkenning van de ambulances, de verschillen in vakbekwaamheid van het personeel, de voorrangsregels voor ambulances en de vergoedingen.

De nieuwe Nederlands-Belgische regeling is geïnspireerd op overeenkomsten die België al had gesloten met Frankrijk en Duitsland.