'Kwart vmbo-t scholen presteert onvoldoende'

Een kwart van de vmbo-t scholen presteert onvoldoende. De leerlingen op de voormalige mavo's halen vooral lage cijfers in de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Dat concludeert dagblad Trouw op basis van gegevens van de onderwijsinspectie. De krant publiceert het onderzoek morgen.

Trouw onderzoekt jaarlijks Nederlandse scholen op basis van aantallen zittenblijvers, slagingspercentages en examencijfers en geeft de scholen een cijfer. Jaap Dronkers, onderwijssocioloog en hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, ontwikkelde de methode die het dagblad hiervoor gebruikte.

Trouw geeft een kwart van de vmbo-t scholen een onvoldoende. Uit het onderzoek bleek onder andere dat in 2008 leerlingen van bijna vijftig vmbo-t scholen voor twee van de kernvakken Engels, Nederlands en wiskunde gemiddeld een cijfer haalden dat lager was dan een zes. Havo's deden het volgens het onderzoek van Trouw juist goed. Op deze scholen scoorde 40 procent van de leerlingen een zeven of hoger op deze kernvakken.

'Kwart vmbo-t scholen presteert onvoldoende'  (foto: ANP)