Veel asielzoekers spoorloos

Een derde van de vluchtelingen die vanaf 1998 voor kortere of lange tijd in Nederland mochten verblijven is spoorloos verdwenen. Dit blijkt uit een inventarisatie van Vluchtelingenwerk. De verdwenen asielzoekers zitten waarschijnlijk in de illegaliteit of in het buitenland.

Er zijn nog maar 70.000 asielzoekers terug te vinden in de gemeentelijke basisadministratie, terwijl dit er 113.000 zouden moeten zijn. Het gaat hier om vluchtelingen die op basis van een eerste vluchtverhaal tijdelijk in Nederland mochten verblijven, maar nu dus spoorloos verdwenen zijn

Waarschijnlijk hebben de vluchtelingen vlak voor het verlopen of de intrekking van hun verblijfsvergunning gekozen om onder te duiken. Van de immigranten die sinds 2000 naar Nederland kwamen heeft zeker vijftig procent een tijdelijke verblijfsvergunning. Hoe korter geleden, hoe groter die groep.

Deze gegevens komen voort uit een nieuw onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en Regioplan. Het is de eerste keer dat het CBS het voor elkaar krijgt om de vluchtelingen uit hun bestanden te filteren, ondanks het feit dat ze niet als vluchteling stonden geregistreerd.