Nieuwe sancties Iran hangen in de lucht

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates denkt dat er binnenkort nieuwe sancties aan Iran worden opgelegd. Ook in Brussel staat in een conceptconclusie van huidig EU-voorzitter Zweden dat de Europese leiders bereid zijn tot "passende maatregelen".

"Ik denk dat we belangrijke, nieuwe sancties van de internationale gemeenschap kunnen verwachten, er vanuit gaande dat de Iraniërs de koers niet wijzigen", aldus Gates tijdens een bezoek aan Amerikaanse militairen in de Iraakse stad Kirkuk.

Gates deed zijn uitspraken terwijl ook in Brussel gesproken werd over het opleggen van sancties. Volgens de Europese concepttekst moet Iran zich houden aan de internationale afspraken over het kernprogramma. Als Teheran in gebreke blijft, volgt een "duidelijke reactie", aldus de tekst, waarin tevens staat dat de VN-veiligheidsraad bij komende besluiten op de steun van Europa kan rekenen.

Eerder spraken Frankrijk en Groot-Brittannië zich al uit voor sancties tegen het islamitische regime in Teheran. Veel landen vrezen dat Iran in het geheim werkt aan een atoomwapen. Teheran stelt dat het nucleaire programma alleen voor vreedzame doeleinden is bedoeld.