Noord-Korea wil met VS samenwerken

Noord-Korea wil met de Verenigde Staten samenwerken om het geschil over het nucleaire programma van het Aziatische land op te lossen. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vandaag laten weten op gezag van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang.

De Verenigde Staten en Noord-Korea delen de opvatting dat het internationaal overleg over het ontmantelen van Noord-Koreaanse nucleaire installaties moet worden hervat, staat in een verklaring. De tegenstellingen met de VS wil Pyongyang proberen te overbruggen.

De verklaring volgt op een bezoek van de Amerikaanse gezant Stephen Bosworth aan Noord-Korea. Het was het eerste contact tussen de landen sinds Barack Obama in januari aantrad als president van de Verenigde Staten.

Noord-Korea zegde in april het internationale overleg over zijn nucleaire beleid op. Bij dat zeslandenoverleg waren Noord-Korea, China, Japan, Zuid-Korea, Rusland en de VS betrokken. Met het overleg poogden de andere landen Pyongyang ervan te overtuigen zijn nucleaire ambities controleerbaar op te geven in ruil voor hulp.
Submitter:  Bron: ANP