Groot-Brittannië: belasting op bankbonussen

Groot-Brittannië gaat een eenmalige belasting van 50 procent heffen op bonussen voor bankiers hoger dan 25.000 pond sterling (27.500 euro). Met de opbrengst moet de werkloosheid worden bestreden en een deel van het steungeld aan de bankensector worden terugverdiend. Dat kondigde de Britse minister van Financiën Alistair Darling vandaag aan.

Met de maatregel verwacht Darling 550 miljoen pond op te halen. De belastingheffing loopt tot april volgend jaar en geldt voor alle banken die in Groot-Brittannië actief zijn, inclusief filialen van buitenlandse banken. De bankensector heeft al gewaarschuwd dat de maatregel kan leiden tot een uitstroom van talent uit het land.

De Britse regering heeft vele tientallen miljarden in de financiële sector gepompt om de banken overeind te houden. De miljardensteun voor de banken en de hoge bonussen voor bankiers hebben tot grote publieke ophef geleid in Groot-Brittannië.

Darling liet verder aan het Britse parlement weten dat hij verwacht dat de Britse economie volgend jaar uit de recessie kruipt. De Britse economie groeit in 2010 waarschijnlijk met 1 tot 1,5 procent. Voor dit jaar wordt nog uitgegaan van een krimp met 4,75 procent. In april rekende de overheid nog op een krimp in 2009 met 3,5 procent.

Volgens Darling hebben de steunmaatregelen van de overheid de gevolgen van de recessie binnen de perken gehouden. Naast de miljardensteun voor de banken injecteerde de Britse centrale bank ook vele miljarden in de geldmarkt om de kredietverlening op gang te houden en werd een slooppremie voor oude auto's ingevoerd.

Het begrotingstekort van Groot-Brittannië komt in het begrotingsjaar 2009/2010 naar verwachting uit op 178 miljard pond (197 miljard euro), aldus Darling. In april werd nog uitgegaan van een tekort van 175 miljard pond.

Groot-Brittannië: belasting op bankbonussen  (foto: ANP)