'GVB verbiedt dragen christelijk kruisje'

Tramconducteur bij het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Amsterdam (GVB) Ezzat Aziz spant een kort geding aan tegen zijn werkgever. Reden voor deze stap is dat hij al twee keer is geschorst voor het dragen van een ketting met een kruisje over zijn kleding, en omdat moslima's wél een hoofddoek mogen dragen. Het bedrijft eist dat hij de ketting onder zijn kleding draagt.

Aziz licht een en ander toe: "Het GVB staat vrouwelijke medewerkers wel toe een hoofddoekje te dragen als symbool van hun geloof. Bovendien wordt mij pas sinds begin dit jaar verboden het kruis opzichtig te dragen, terwijl ik dat sinds 1998 al doe tijdens mijn werk. Ik voel me prettig als ik het kruis draag. Het is het symbool van de liefde van Jezus Christus en dat wil ik laten zien. Ik leef in Nederland, een democratisch land waar je het recht hebt je geloof te uiten."

De advocate van Aziz voegt toe: "Amsterdam is een multiculti stad. Daarin is het niet passend dat moslima's wel hun geloof mogen en kunnen uitdragen door middel van de hoofddoek, maar deze tramconducteur niet zichtbaar mag getuigen van zijn christelijk geloof."

Een woordvoerdster van het GVB zegt dat sieraden niet zichtbaar mogen worden gedragen om de professionele uitstraling van de nieuwe bedrijfskleding te bewaken. "Uiteraard mag een ketting wel ónder de kleding worden gedragen. Dit geldt voor alle kettingen, ongeacht hoe ze eruitzien, of welke symboliek of religie ze vertegenwoordigen."