Strandrellen van minuut tot minuut

De rijksrecherche heeft het fataal verlopen strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland op 22 augustus minutieus gereconstrueerd. Hieronder de belangrijkste momenten uit deze reconstructie.

21.18 uur: Op het festivalterrein vindt een vechtpartij plaats waarbij een hooligan slachtoffer lijkt te zijn. Hij gedraagt zich recalcitrant, ook richting beveiligers. De voetbaleenheid, een politieteam dat zich bezighoudt met voetbalgerelateerd geweld, grijpt in.

22.30 uur: Vechtpartijen blijven voortduren, de sfeer is oververhit. Er vinden steekpartijen plaats.

23.35 uur: Een aantal agenten gaat het festivalterrein op om te kijken waar de relschoppers zich ophouden. Ze proberen een aanhoudingsplan te bedenken.

23.36 uur: Er breekt een vechtpartij uit tussen een groep jonge hooligans en een groep Antillianen. Laatstgenoemde groep dreigt het onderspit te delven. De hooligans herkennen twee agenten van de voetbaleenheid in burger en de relschoppers keren zich tegen hen. Daarbij vallen enkele waarschuwingsschoten. Nog eens twee agenten in burger komen op de plek des onheils.

23.39 uur: Politiemensen (duidelijk herkenbaar als agenten) proberen hun in het nauw gedreven collega's te helpen. De woede van de menigte richt zich ook tegen hen. Ze belagen de agenten met stenen, glazen, flessen en flessen gevuld met zand. De vier agenten in burger weten het VIP-dek te bereiken.

23.43 uur: De overige agenten trekken zich terug met getrokken wapens. De relschoppers roepen massaal "Rotterdam Hooligans" en "joden, joden".

23.44 uur: De politie verlaat het festivalterrein en sluit de hekken van de nooduitgang. De oververhitte menigte beukt door de hekken heen.

23.46 uur: De paniek bij de agenten is groot. Ze vragen om versterking met honden en politie te paard.

23.47 uur: De agenten zijn 150 meter achteruit gedreven door de hooligans. De politie ziet geen andere mogelijkheid dan gericht te schieten. Dat duurt zeven seconden. Robby van der Leeden wordt dodelijk getroffen. Zes personen raken gewond.

23.48 uur: Twee relschoppers dragen het lichaam van Van der Leeden naar de politie en leggen het neer en sluiten zich weer aan bij de menigte. Twee minuten later leggen agenten het lichaam van Van der Leeden in een politiebus.

23.51 uur: Politie te paard drijft de menigte uiteen. Dit optreden haalt de druk van de ketel.