Branson onthult commercieel ruimteschip

De Britse miljardair Richard Branson heeft gisteren (lokale tijd) in Californië de SpaceShipTwo, het eerste commerciële ruimtevliegtuig, gepresenteerd. Dat meldden Amerikaanse media.

Branson hoopt vanaf 2011 de eerste (rijke) klanten de ruimte in te schieten. Dat zal in eerste instantie gebeuren vanuit de Amerikaanse staat New Mexico, later ook elders in de wereld. Meer dan driehonderd mensen hebben zich reeds aangemeld voor een vlucht met de SpaceShipTwo. De ruimtereis kost 200.000 dollar en duurt twee uur. Er gaat weken van voorbereiding aan vooraf.

De SpaceShip Two is 18 meter lang en biedt ruimte aan twee bemanningsleden en zes passagiers. Het ruimtevliegtuig wordt eerst met behulp van een ander vliegtuig naar 15 kilometer hoogte gebracht. Daarna ontsteekt het toestel zijn raketmotoren om door te stijgen naar een hoogte van 110 kilometer. De reizigers zijn daardoor ongeveer 6 minuten gewichtloos en kunnen de kromming van de aarde zien.

Voorstanders van het project hopen dat met het ruimteschip een nieuwe fase in de geschiedenis van de luchtvaart aanbreekt.

  (foto: ANP)