'Minder salaris ouderen valt slecht'

Minister Donner van Sociale Zaken ligt van diverse kanten onder vuur vanwege zijn uitspraken over oudere werknemers. Donner zei gisteren in het programma Buitenhof dat oudere werknemers best een stapje terug kunnen doen qua salaris. Salarissen van oude werknemers blijven volgens de minister te lang doorstijgen, waardoor het niet aantrekkelijk is om hen langer in dienst te houden. Vakbonden en politieke partijen reageren verontwaardigd.

"Er zijn zo veel vooroordelen over ouderen die niet kloppen. Dat ze minder productief zijn, dat ze duur zijn, noem maar op. Donner bevestigt weer eens dat beeld. We zouden juist samen moeten strijden tegen die vooroordelen en moeten investeren in ouderen in plaats van ze af te schrijven", aldus vakcentrale CNV. Ook de FNV is niet te spreken over Donners ideeën: "Het is een van de zoveelste ideeën van Donner. Dit is een te eenvoudige oplossing voor een probleem dat veel complexer is."

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer kunnen zich ook totaal niet vinden in het idee. "Nu doet het kabinet niet alleen een aanval op de 65-plusser, zoals met de aow-verhoging, maar ook op de oudere werknemer. Hij doet alsof ieders salaris altijd maar doorstijgt, maar dat is niet zo. Een salarisschaal heeft hooguit tien of vijftien treden. Daarna houdt het op en krijg je alleen de cao-stijging er nog bij", aldus SP-Kamerlid Ulenbelt.

VVD-Kamerlid De Blok zegt: "De minister heeft allang een ander instrument in handen om daar iets tegen te doen: hij moet stoppen met het algemeen verbindend verklaren van cao's met al deze extraatjes. Laat het salaris maar aan de werkgever en de werknemer over." Hij doelt hiermee onder meer op extra vakantiedagen en vrijstelling van zware diensten.

Donners eigen partij, het CDA, steunt de minister. "Het hoeft inderdaad geen automatisme te zijn dat het salaris altijd maar groeit", aldus Kamerlid Van Hijum.