Kranten roepen op tot actie op klimaattop

Meer dan vijftig kranten publiceren vandaag wereldwijd hetzelfde commentaar, waarin een oproep wordt gedaan aan politici om in Kopenhagen tot een nieuw klimaatverdrag te komen. Aan de actie doet ook de Volkskrant mee. Dat meldde de initiatiefnemende Britse krant The Guardian gisteren.

Naast het Nederlandstalige commentaar zullen ook stukken gepubliceerd worden in negentien andere talen, waaronder Chinees, Russisch en Arabisch. Aan de publicatie is maandenlang onderhandelen tussen de kranten voorafgegaan.

Voor een keer spreken alle deelnemende kranten met één stem, zo staat in het stuk te lezen. "Wij doen dat omdat de mensheid wordt geconfronteerd met een crisis als gevolg van de klimaatverandering." Het tij dient volgens de schrijvers snel gekeerd te worden: "Wij doen een beroep op de vertegenwoordigers van de 192 landen die in Kopenhagen bijeen zijn niet te aarzelen, niet elkaar de schuld te geven, maar in plaats daarvan de gelegenheid aan te grijpen dit falen van de politiek recht te zetten."

Ook de Volkskrant publiceert de oproep  (foto: ANP)