SomaliŽ smeekt om hulp

De Somalische president Sheikh Sharif Ahmed heeft vandaag de internationale gemeenschap om hulp gevraagd in de strijd tegen de oprukkende extremistische, islamitische strijdgroepen die het land dreigen over te nemen.

"Wij vragen de hulp van machtigen in de wereld en van buurlanden om in te grijpen en te voorkomen dat extremisten Somalië overnemen", zei de Somalische president. Hij waarschuwde dat zonder hulp het terreurnetwerk al-Qaeda in Somalië aanslagen zou kunnen beramen.

Zijn premier Omar Abdirashid Ali Sharmarke beklemtoonde voor een radiostation dat Somalië nu erger is dan Afghanistan. "Daarom vragen we de hele wereld ons te helpen stabiliteit te vestigen."

Somalië kent sinds 1991 geen centraal gezag meer. De Verenigde Naties steunen de regeringsploeg van Sheikh Sharif Ahmed, maar die mist gezag in het grootste deel van het land en beheerst de hoofdstad Mogadishu niet eens . Afgelopen week werden bij een zelfmoordaanslag in Mogadishu 24 mensen onder wie vier ministers van Sharifs internationaal erkende regering gedood.