Prins Willem-Alexander wint Zwarte Piet 2009

Prins Willem-Alexander is vanavond uitgeroepen tot winnaar van de Zwarte Piet Award 2009, een 'prijs' voor degene die dit jaar "oeroude Hollandsche waerden" heeft geschonden. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens het Sinterklaasgala voor Volwassenen in de Stadsschouwburg Amsterdam. Het publiek kon op vier genomineerden stemmen via internet.

Willem-Alexander was genomineerd omdat hij zich "onkoninklijk gedraagt", aldus de Stadsschouwburg, die het Sinterklaasgala organiseert. "Van oudsher laat Nederland zich niets gelegen liggen aan de (voormalige) koloniën. Waarom dan die omzichtigheid, voorzichtigheid met betrekking tot het optrekken van een fijne vakantievilla in Mozambique, niet eens onze eigen kolonie? Nederland is een handeldrijvende natie, dus handelsbelangen gaan altijd voor. Prima dus zo'n optrekje."

Andere genomineerden voor de Zwarte Piet Award waren DSB Bank-oprichter Dirk Scheringa, Jan van V. (verdachte in de vastgoedfraudezaak) en Hubert Möllenkamp (ex-directeur van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale).

Het Sinterklaasgala in de volledig uitverkochte Stadsschouwburg vond dit jaar voor de vijfde keer plaats. Acteur Hans Kesting kruipt voor de voorstelling altijd in de huid van Sinterklaas, vanavond vanuit een ziekenhuisbed vanwege een ernstige blessure. Acteur Waldemar Torenstra was hoofdpiet en CDA-coryfee Dries van Agt hield een toespraak. Genomineerden voor de Zwarte Piet Award komen vrijwel nooit opdagen om hun prijs in ontvangst te nemen.