Sint eruit, de Kerstman erin

De pakjes zijn veelal dit weekeinde uitgepakt, de pepernoten vrijwel op. Adieu Sinterklaas, welkom Kerstman. Buiten het oog van het winkelend publiek om wordt in winkels de komende dagen met man en macht gewerkt om de sinten, pietjes, roetjes, zakken en pepernoten te verwijderen en sleeën, Kerstmannen, rendieren en speciale kerstproducten in de winkels te krijgen.

Bij de twaalf filialen van de Bijenkorf verrijst traditioneel een enorme kerstboom in de winkel. In Den Haag gebeurde dat gisteravond al, in Amsterdam wordt vannacht de 15 meter hoge boom geplaatst. Niet al het werk gebeurt overigens in die nacht. "Veel voorbereiding is al gedaan. Lampjes in de takken en veel andere technische dingen zijn uiteraard al eerder gedaan", aldus een woordvoerster. Het is "een enorme operatie", aldus de zegsvrouw van het warenhuis, waar aan de buitenkant de sint nog is te zien, terwijl er achter doeken wordt gewerkt aan de kerstetalages.

Warenhuis V&D verwacht morgen nog veel klanten die op de valreep nog iets voor het sinterklaasfeest willen kopen. Daarom wacht het bedrijf met 'omtoveren' tot overmorgen. Dan gaan "de pietjes eruit en de kerstbomen erin". Het bedrijf is in december een groot winterwonderland, wat de decoratieverandering iets vergemakkelijkt. "De standaardkleuren deze maand zijn paars met goud, aangevuld met pakjes en linten. Met Sinterklaas aangevuld met sintdecoratie, met kerst met kerstdecoratie", aldus een zegsvrouw.

Bij de HEMA gaan overmorgen de lichten om zeven uur aan. Dan worden voor openingstijd bovenkasten, slingers, stickers en etalages gewisseld. In de drukke kerstperiode helpt het hele personeel van het hoofdkantoor minimaal een dag mee in de winkel, met aanvullen, kassa draaien en klanten helpen.

Alle vestigingen van supermarkt Albert Heijn zijn overmorgen in kerstsfeer. De medewerkers zijn volgens een woordvoerster goed voorbereid op de operatie. We hebben elke zoveel weken een themawisseling'', aldus de zegsvrouw. Het verschil met andere themawisselingen is wel dat nu niet alleen de decoratie verandert, maar ook een groot deel van het assortiment. Daarvoor worden extra mensen ingeroosterd, die een tandje harder werken.

Sint eruit, de Kerstman erin  (foto: ANP)