Kritiek op verkoopverbod onzuinig huis

Het plan van PvdA'er Samsom, om vanaf 2015 een verkoopverbod in te stellen op slecht geïsoleerde huizen, kan op veel kritiek rekenen. Niet alleen de Vereniging Eigen Huis (VEH), maar ook partijen uit de Tweede Kamer zien niets in het plan.

Samsom wil dus dat woningen niet verkocht kunnen worden als deze slecht geïsoleerd zijn. "Ik eis isolatie van muur, dak of vloer voor zo'n woning verkocht of verhuurd mag worden. Ook een koelkast met een energielabel G is niet meer te koop." Minister Cramer van Milieu, partijgenoot van Samsom, vindt wel dat er iets gedaan moet worden, maar zij zegt ook dat een verkoopverbod 'heel ver gaat'.

Vereniging Eigen Huis is van mening dat iedereen zelf moet beslissen een dergelijke woning te bezitten of te kopen. "Als mensen hun leven lang naar tevredenheid in een oude bungalow hebben gewoond waar de energie zo uitvliegt, is dat hun keus. Als ze opeens zo'n woning moeten isoleren, is de kans groot dat de isolatie slecht gebeurt, met goedkope materialen." Bovendien zijn slecht geïsoleerde huizen in trek bij mensen die het vervolgens helemaal naar eigen wens opknappen, zo zegt VEH.

Diverse politieke partijen uiten ook kritiek op het plan. VVD-Kamerlid Van der Burg zegt: "Hou nou eens op met mensen te bedreigen en te dwingen. Er zijn al genoeg mogelijkheden om te investeren in je huis en dat gelijk terug te verdienen via de energierekening." CDA-Kamerlid Pieper zegt dat niet iedereen zomaar geld heeft om het huis goed te isoleren. "Bovendien verklaart Samsom sommige huizen straks gewoon onbewoonbaar, dat kan niet."

SP-Kamerlid Jansen is kort over het verkoopverbod: "Dat is alleen maar dom." Volgens PVV-Kamerlid De Mos is er spraken van 'Oost-Duitse praktijken.' "Een koper van zo'n slecht geïsoleerd huis kiest daar zelf voor", stelt hij.