Werkstraf geŽist voor rap tegen Wilders

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Rotterdam een werkstraf van 120 uur of zestig dagen vervangende hechtenis geëist tegen de rapper Mo$heb, die ervan wordt verdacht PVV-politicus Geert Wilders te hebben bedreigd. Daarnaast eiste justitie een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

Volgens het OM heeft de Rotterdamse rapper een grens overschreden. In de tekst van het nummer 'Wie iz de volgende' zei de rapper dat het "bam bam" is als hij de PVV-leider tegenkomt. Mogelijk heeft hij daarmee anderen geïnspireerd tot gewelddadigheden, veronderstelt het OM. "Aangezien de rap via cd en internet is verspreid, is het onmogelijk de bedreiging buiten het maatschappelijk verkeer te houden."

In het omstreden nummer werd verwezen naar Pim Fortuyn en Theo van Gogh die over moslims hadden gepraat en volgens werden "afgeknald". "Als je zo doorgaat, ben je de volgende." Daaraan voegde de rapper toe dat dat niet door hem zal gebeuren. "Een echte moslim doet geen vlieg kwaad."

"Ik ben artiest. Dit valt onder de vrijheid van meningsuiting", zei de rapper in de zwaarbeveiligde zaal waar de zaak werd behandeld. "Ik krijg werkelijk honderden van dergelijke bedreigingen", antwoordde Wilders. "Dat gaat je niet in je koude kleren zitten." De rapper zei zich door Wilders beledigd te voelen. Wilders: "Dat kan ik mij niet voorstellen. Als je het niet met mij eens bent, gebruik je democratische middelen om je daartegen te verzetten. Schrijf een artikel in de krant. Ik heb er nooit begrip voor als er een bedreiging wordt geuit."