'Accountants zijn bagger'

Nederlandse accountants maken er massaal een potje van. Dit blijkt uit gegevens van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) die 18 jaarrekeningen van Nederlandse financiële instellingen onderzocht. Hiervan bleken er in maar liefst 11 "relevante tekortkomingen" te zitten.

Het gaat om het werk van de accountants van de grote kantoren Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PricewaterhouseCoopers. Volgens de AFM is de belangrijkste tekortkoming van deze hardwerkende arbeiders dat zij een weinig professionele en kritische houding hebben ten opzichte van het bedrijf.

Ook maken accountants veel fouten in het waarderen van de bezittingen van een bedrijf. Een ander punt van kritiek is dat de accountants niet altijd erop hebben toegezien dat de jaarrekening voor gebruikers begrijpelijk was.

In een reactie liet het NIVRA, de beroepsorganisatie van accountants, weten de zorg van de AFM te delen. Het NIVRA zegt naar aanleiding van de uitkomst van het AFM-rapport in gesprek te gaan met de betrokken kantoren en de toezichthouder.

Een aantal onderzochte accountants mogen van de AFM al niet meer hun beroep uitoefenen. De grote accountskantoren beloven beterschap, maar de AFM heeft al aangekondigd de kwaliteit volgend jaar opnieuw te onderzoeken.

AFM: accountants laten massaal steken vallen