Wat rookt de jeugd?

Wat rookt de jeugd en waarom? Die vragen stelde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een onderzoek dat vandaag wordt aangeboden aan minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin. Via internet en op scholen vroegen de onderzoekers aan vijfduizend jongeren waarom ze graag een sigaret opsteken en wat ze precies roken.

Uit recent onderzoek van TNS NIPO bleek dat jongeren minder zijn gaan roken. Ongeveer 21 procent van de jongeren tussen 10 en 19 jaar zegt te roken. Dat is 3 procentpunt minder dan vorig jaar. In de Landelijke Jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die afgelopen maandag verscheen, staat dat het aantal jongeren dat nog nooit een sigaret heeft aangeraakt, de laatste jaren is toegenomen. In 1999 had de helft van de tieners nog nooit een sigaret gerookt, tien jaar later is dat 60 procent.

Volgens minister Ab Klink (Volksgezondheid) is het rookverbod in de horeca ook goed geweest om het aantal rokers terug te dringen. Onderzoek wijst uit dat rokers die geregeld in de kroeg zitten, vaker stoppen met roken dan mensen die minder vaak aan de bar te vinden zijn. Ook slagen de gestopte cafébezoekers er vaker in de sigaret ook echt uit te bannen.

Rokende jongeren: een uitstervend beeld?  (foto: ANP)