Wegsturen directeur kost Hartstichting 7 ton

De vertrekregeling van Volkert Manger Cats, de voormalig directeur van de Hartstichting, heeft de stichting ongeveer 700.000 euro gekost. Dit bevestigde de huidige directeur, Hans Stam.

Manger Cats kwam in 2004 onder vuur te liggen vanwege zijn torenhoge salaris van 170.000 euro per jaar. Hij wilde ondanks alle commotie echter geen genoegen nemen met een salarisverlaging, waarop de Hartstichting hem wilde ontslaan. Dit mocht van de rechter niet en Manger Cats is 'met vervroegd pensioen' gegaan.

Hoe deze vertrekregeling precies in elkaar stak is tot voor kort een goed bewaard geheim gebleven. De rechtbank in Haarlem deed echter onlangs een uitspraak over de schadevergoeding van de oud-directeur. Hij zou namelijk 50.000 euro immateriële schadevergoeding ontvangen van de Hartstichting en de Belastingdienst wilde hier graag ook een deel van. De rechter stelde Manger Cats echter in het gelijk en hij mag de 50.000 euro schadevergoeding nu belastingvrij ontvangen.

Stam laat weten dat er nu eindelijk een einde komt aan een 'vervelende zaak uit het verleden'. Dit alles heeft de Hartstichting niet alleen 700.000 euro gekost aan Manger Cats, maar ook nog een verlies van inkomsten dat wordt geschat op 3,5 miljoen euro. "Het heeft ons ook een hoop vrijwilligers gekost. Dat is misschien nog wel erger", aldus Stam.

Sinds het vertrek van Manger Cats is het bestuur van de Hartstichting geheel vernieuwd. Stam laat weten dat de salarissen van het bestuur geheel voldoen aan de eisen zoals deze aan goede doelen gesteld zijn door de commissie-Wijffels. Stam zelf verdient met zijn rol als directeur 132.000 euro per jaar.

Met dank aan beantherio voor de submit.