'Geen geld voor wijkenaanpak naar NY-trip'

Een door de overheid betaalde reis naar New York van jongeren uit de Amsterdamse wijk de Baarsjes is afgelast door het dagelijks bestuur van het betreffende Stadsdeel. Dat is het gevolg van bemoeienis van minister Eberhard van der Laan (WWI). Die wilde niet dat er geld voor de wijkenaanpak naartoe ging, zo bleek vandaag uit een brief van hem.

Van der Laan zei vorige week al het tripje van twaalf jongeren in elk geval een te royale beloning voor hun goede gedrag te vinden, ondanks het stagekarakter. "Ze kunnen beter een boot gaan repareren in de Kostverlorenvaart dan in de Hudson."

De stadsdeelraad van De Baarsjes ging een week geleden wel akkoord met het uitstapje van 25.000 euro. Het deed nogal wat stof opwaaien. Van der Laan liet ogenblikkelijk onderzoeken hoe de vork in de steel zat. Hij schreef de Baarsjes dat er heldere keuzes moesten worden gemaakt voor de bestemming van het geld voor de wijkenaanpak. De reis naar New York was hem niet sober en doelmatig genoeg. Van der Laan vroeg er dus van af te zien.

"Voor stadsdeel De Baarsjes zijn door de minister gestelde doelen en kaders van de wijkaanpak altijd leidend geweest bij de lokale uitvoering", aldus een woordvoerder van De Baarsjes vandaag. De gereserveerde 25.000 euro zal een andere bestemming krijgen binnen de wijkaanpak.