Intern conflict Buma over YouTube-tax

Paniek bij Buma. Daar is een intern conflict ontstaan over de YouTube-tax. Mededewerkster Natascha van Dijk bevestigde vandaag tegen Oranjemuziek.nl dat de YouTube-tax ook voor commerciele sites van de baan zou zijn.

Eerder werd de taxplannen voor noncommerciële sites al gecanceld. De YouTube-tax houdt in dat websites met reclame op hun site die een YouTubefilmpje met rechtdragende muziek op hun site zouden zetten hiervoor moesten betalen. Het zou gaan om 138 euro per zes filmpjes. Na het bericht kreeg Natascha van Dijk echter de wind van voren, zo melden interne bronnen, en haastte Buma zich te zeggen dat er op 1 januari 2010 wel degelijk tax wordt geheven. Bovendien had Van Dijk het volgens Buma helemaal niet zo gezegd en moest Oranjemuziek.nl het bericht verwijderen.

Inmiddels was Buma de hele middag niet meer bereikbaar voor commentaar. Wel werd er nog een officieel bericht naar buiten gebracht: 'Iedereen die een advertentie op zijn site heeft moet gewoon de YouTube-Tax betalen.'  Oranjemuziek.nl is niet van plan het nieuwsbericht over het cancelen van de tax te verwijderen.



Nein nein nein!