Guantanamo-gevangenen naar Europa

De Amerikaanse autoriteiten hebben drie mannen die gevangen zaten in het omstreden detentiekamp Guantanamo Bay, overgedragen aan Italië en Frankrijk. Italiaanse rechters gaan bepalen wat er moet gebeuren met twee Tunesische terreurverdachten.

Abel Ben Mabrouk bin Hamida Boughanmi en Mohammed Tahir Riyadh Nasseri zijn volgens Italiaanse media gisterenavond naar een zwaar bewaakte gevangenis in Milaan getransporteerd. Ze zouden betrokken zijn geweest bij radicaalislamitische groeperingen in Italië.

De Algerijn Saber Lahmar komt volgens zijn advocaat Robert Kirsh op korte termijn op vrije voeten. Lahmar werd eind 2001 aangehouden in Bosnië-Herzegovina, samen met vier andere Algerijnen. Ze werden overgebracht naar Guantanamo. Eind 2008 bepaalde een Amerikaanse rechter dat de mannen moesten worden vrijgelaten omdat er te weinig bewijs was voor een terreurverdenking. Lahmar werd gisteren (lokale tijd) overhandigd aan de Franse autoriteiten.

De Amerikaanse regering wil het gevangenenkamp op Cuba zo snel mogelijk sluiten, maar heeft grote moeite om de verdachten te berechten of andere landen bereid te vinden hen op te nemen. Op dit moment zitten nog circa 210 mensen vast in Guantanamo. Tussen de vijftig en zestig van hen zullen in de VS worden berecht.