Moslimtandarts verliest bizarre zaak

Een 29-jarige moslima uit het noord-Zweedse Kista heeft met goed resultaat de studie tot tandarts voltooid. Toen ze zich wilde inschrijven als tandarts, werd haar meegedeeld dat ze dan wel korte mouwen zou moeten dragen. Discriminatie, zo vond de moslima en ze besloot de tandheelkundige dienst van Zweden aan te klagen. De rechtzaak heeft ze vandaag echter verloren.

Nadat ze in januari 2008 haar bul haalde, besloot ze te solliciteren bij de openbare tandheelkundige dienst in Stockholm. Tijdens de sollicitatieprocedure werd haar verteld dat er van het personeel om hygiënische redenen wordt vereist dat ze korte mouwen dragen. Dit is echter absoluut not done bij moslima's.

Als compromis droeg ze aan wegwerpmouwen te dragen over haar kleren met lange mouwen. "Het is bewezen dat wegwerpmouwen net zo hygiënisch zijn als korte mouwen", verklaarde de moslima. Toen de werkgever dit weigerde, eiste ze omgerekend vijftienduizend euro wegens discriminatie.

De rechter stelde de tandheelkundige dienst echter in het gelijk. Volgens de rechtbank van Stockholm heeft de beslissing niets te maken met discriminatie, maar met hygiëne.

Nu de vrouw heeft verloren, moet ze van de rechter ook nog 25.000 euro betalen wegens gemaakte proceskosten. "Dat is onaanvaardbaar", huilde de geplaagde moslima. "Ik heb nu geen inkomen, dus geen geld." Ze overweegt dan ook in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.