Aya Sofiamoskee wordt mogelijk ontruimd

De Aya Sofiamoskee aan de Postjesweg in Amsterdam moet morgen leeg staan. Het pand moet opgeleverd worden aan de verhuurder, woningcorporatie Stadgenoot. Op de plaats van het pand wil de woningcorporatie namelijk een woonservicecomplex bouwen.

Een zegsman van de woningcorporatie heeft laten weten dat de huurovereenkomst al op 1 oktober 2007 afliep. Omdat de gebruikers weigerden het pand te verlaten, is Stadgenoot naar de rechter gestapt die eind vorig jaar besloot dat de moskeevereniging per 1 december aanstaande het pand moet verlaten.

Om de gebruikers van het pand tegemoet te komen, heeft de woningcorporatie ze een vervangende locatie aangeboden aan de Pilotenstraat in Oud-Zuid. Aya Sofia ging echter niet in op het voorstel en zal dus morgen op straat komen te staan. Stadgenoot blijft namelijk vasthouden aan de door de rechter vastgestelde datum. Indien het pand morgen niet leeg is, dan zal een deurwaarder in de arm genomen worden om het pand alsnog te ontruimen.

Sinds de jaren negentig zit de moskeevereniging al met Stadgenoot om de tafel over een nieuw te bouwen Westermoskee op het nabijgelegen Rivaterrein. De moskee had al tijden klaar moeten zijn, maar door allerlei conflicten lijkt het er sterk op dat het gebedshuis er voorlopig nog niet komt.

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.