Google heeft geen toegang tot Google

Hoe gek het ook klinkt, in Google is het onmogelijk om te googlen. Het dorpje Google in de middle of nowhere van India heeft namelijk geen toegang tot internet. De kabel moet daar nog worden aangelegd.

Het dorp Google heeft zo'n duizend inwoners en ligt aan de oever van de rivier Krishna, ruim vijfhonderd kilometer van de Indiase metropool Bangalore. Geen wonder dus dat ver verwijderd van Googles hoofdkantoor in het Californische Mountain View slechts weinig inwoners hebben gehoord van het bekende Google. "Mijn kleindochter heeft me verteld dat twee jongens een website naar ons dorp hebben vernoemd", vertelt stamhoofd Basavarajappa Gouda Police Patil. "Ik ben blij en trots. Wie zou er niet trots op zijn? Toch hebben de Amerikanen hun naam ergens anders op gebaseerd."

Het verhaal gaat dat de 12e-eeuwse heilige dichter Allama Prabhu tijdens een lange reis in het dorp aankwam. De grot waarin hij verbleef noemde hij 'Gavi Gallu' (grot van steen). "Ons dorp heette dus Gavi Gallu. In de loop der jaren werd het Googallu en nu is het Google", zegt Gouda. 

De internetzoekmachine Google is overigens een verbastering van het woord 'googol'. Googol is de wetenschappelijke term voor een 1 met honderd nullen (10100). Het bedrijf wil met de naam aantonen dat ze alle informatie voor iedereen toegankelijk en nuttig willen maken.