Klein vleermuisje legt 1.360 kilometer af

Een acht gram wegend vleermuisje is helemaal van Letland naar Seuzach in Zwitserland gevlogen. Het beestje, met een spanwijdte van zo'n 25 centimeter, legde hierbij maar liefst 1.360 kilometer af. Dat alles ook nog eens in de korte tijdsspanne van 28 dagen! Dit maakte de 'vereniging ter bescherming van onze vleermuizen' in Zwitserland gisteren bekend.

Het beestje werd eind oktober al aangetroffen toen men een zonnewijzer van de gevel haalde. Degene die het beestje ontdekte maakte melding van de vondst. Het zou gaan om een ruige dwergvleermuis (Pipistrellus nathusii). De vleermuis had een ringetje om. Zo kon achterhaald worden dat het beestje uit het dorpje Pape, Letland stamde. De verder in goede gezondheid verkerende vleermuis werd door de stichting bijgevoederd en na twee dagen weer op de vrije loop gelaten.

Voor de vleermuisexperts zou de vlucht van het kleine beestje zomaar eens een record kunnen zijn. De afgelegde weg en de tijd die hij erover gedaan had zouden er namelijk op wijzen dat het ukkie 's nachts maar liefst 50 kilometer zou hebben afgelegd.