Naaktfoto Polanski en Tate onder de hamer

Een naaktfoto van de Pools-Franse filmmaker Roman Polanski en zijn vrouw Sharon Tate wordt op 7 december geveild bij veilinghuis Christie's in New York. Dat meldde het veilighuis vandaag. De foto is kort voor de moord op Tate in 1969 gemaakt door de Britse fotograaf David Bailey. Polanski zit momenteel in een Zwitserse gevangenis vast wegens seks met een minderjarig meisje in de jaren zeventig.

"Het is een belangrijke foto," aldus Laure Paterson, vicevoorzitter van Christie's en specialist op hun afdeling fotografie. "Het is zeker een provocerend beeld vanwege de mensen die erop staan. Maar het is ook een pakkend naakt beeld van een gelukkig paar." De waarde van de foto wordt geschat op 8.000 tot 12.000 dollar (5.300 tot 8.000 euro). In totaal worden tweehonderd foto's van Bailey geveild.

Polanski is bekend van zijn films Rosemary's Baby en de Oscar-winnende The Pianist. Zijn vrouw Sharon Tate was actrice. Zij werd in 1969 vermoord door aanhangers van sekteleider Charles Manson. Tate was toen hoogzwanger. In 1977 werd Polanski in Californië beschuldigd van het drogeren en verkrachten van een 13-jarig meisje. Hij ontvluchtte de VS en zit sinds september dit jaar vast in een Zwitserse gevangenis in verband met die misdaad.