Voetbal: Uitslag AZ Alkmaar - Olympiacos FC

Om 20:45 uur floot scheidsrechter Udiano Mallenco de wedstrijd tussen AZ en Olympiacos FC op gang. De wedstrijd moest gewonnen worden door AZ om nog enig zicht te houden op Champions League-voetbal na de winterstop.

AZ en Olympiacos begonnen vrij rustig aan het duel. AZ kreeg pas na een kleine twintig minuten de eerste kans via Jermaine Lens. Lens kon uit de rug van de verdediger weglopen en op snelheid richting het strafschopgebied lopen. Aangekomen bij het strafschopgebied ontbrak de kracht voor een goed schot en ging schoot hij de bal naast terwijl Lens beter de bal voor had kunnen geven omdat daar nog een aantal ploeggenoten stonden. Deze aanval leek voor AZ het sein om wat meer snelheid en durf het spel in te brengen en dit resulteerde na een klein half uur spelen opnieuw in een kans voor AZ via Pocognoli en Lens echter schoot laatst genoemde de bal net naast de verkeerde kant van de paal.

Een hoop kleine foutjes in het eerste half uur resulteerde aan beide kanten in veel onnodig balverlies en vooral ook het weggeven van onnodige kansen. Zo kreeg Olympiacos een paar kansen via Mitroglou en Zairi. Gelukkig voor AZ was Romero alert en wist hij de kansen te onderscheppen. AZ kreeg nog wat mogelijkheden via Démbele en Lens maar telkens wist doelman Nikopolidis de bal, met moeite, te pakken. AZ was misschien iets beter en kreeg de meeste en beste kansen maar ook Olympiacos was zeker niet ongevaarlijk. Een redelijke eerste helft werd na drie kwartier spelen door de leidsman beëindigd.

Na het gebruikelijke kopje thee en de korte pauze werd de wedstrijd weer hervat. Dembéle kwam na een kleine drie minuten in de tweede helft al tot een redelijke mogelijkheid. Dit resulteerde echter in niets en was een corner wat restte. De corner leverde niet veel meer op dan een kleine kans voor Brett Holman. Een aanval van AZ na een uur spelen zorgde voor enig gevaar. Een egotrippende Jermaine Lens had de bal kunnen afspelen naar Stijn Schaars maar besloot er zelf voor te gaan. Dit leidde tot niets. Doordat AZ wat vaker en wat meer begon te aanvallen en wat meer risico nam, ontstond er ruimte voor Olympiacos en uiteraard zorgde dit voor wat kansen aan de andere kant van het veld.

Pontus Wernbloom schoot na een kleine 65 minuten tegen zijn tegenstander aan. Deze aanraking zorgde ervoor dat de Griekse doelman nog in actie moest komen om deze aanval onschadelijk te maken. De Grieken gingen daarop in de tegenaanval waarbij Pocognoli iemand van de tegenpartij onderuit haalde. De middenvelder kreeg hiervoor wel een gele kaart omdat de overtreding volgens de scheidsrechter bestraft moest worden. Even later kreeg Olympiacos een behoorlijke kans. Deze kans werd mogelijk gemaakt doordat Romero de bal niet direct kon pakken en stond te grabbelen. Gelukkig stond er geen Griek in de buurt en kon in tweede instantie de goalie van AZ alsnog de bal pakken.

Trainer Ronald Koeman besloot met nog een tiental minuten op de klok wat meer risico te nemen. Koeman besloot Brett Holman te wisselen voor Ari. Een achteraf te snel genomen vrije trap van Stijn Schaars zorgde voor wat opwinding in het stadion. Schaars zag dat de doelman van Olympiacos zijn muur stond te zetten ter hoogte van de zestien meter. De bal werd met wat vliegwerk door Nikopolidis tegengehouden maar toen had het fluitje van de Spaanse scheids al geklonken. Aan de andere kant was Olympiacos gevaarlijk. Via Leonardo en Dudu echter verdwenen beide ballen niet achter doelman Romero.

De slotfase was erg rommelig. AZ speelde slecht en schoot elke bal die het kreeg hoog naar voren. Weinig ballen kwamen daardoor aan en erg leuk was het niet om naar te kijken. Door het gelijke spel van AZ zullen de Alkmaarders na de winter niet meer in het kampioensbal uitkomen. Het mag het in de laatste speelronde opnemen tegen Standard Luik om te beslissen welke van de twee ploegen in de Europa League zal uitkomen.