'Na 45 jaar werken pensioen met 65'

Iedereen die 45 jaar heeft gewerkt, moet op 65-jarige leeftijd met pensioen kunnen, met behoud van een volledige AOW-uitkering. Dan hoeft er geen aparte regeling meer te komen om mensen met een zwaar beroep te ontzien bij het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.

Dat is de kern van een voorstel dat de CNV-bonden Hout en Bouw en de Bedrijvenbond- vanmiddag hebben aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. Zij menen dat dit "verbetervoorstel" de partijen in het AOW-debat bij elkaar kan brengen. Sinterklaas was ook present bij de aanbieding van het voorstel.

Als mensen aan de hand van bijvoorbeeld een arbeidscontract of getuigenverklaringen kunnen aantonen dat zij 45 jaar geleden zijn begonnen met werken, moet dat voldoende zijn, aldus een woordvoerder van CNV. Als de politiek dit voorstel overneemt, vinden de bonden het niet meer nodig dat er een aparte regeling komt voor mensen met een zwaar beroep. Het idee daarachter is dat mensen met een zwaar beroep vaak al jong beginnen te werken. Voordeel is dat ook niet meer hoeft te worden vastgesteld wat een zwaar beroep is.