Betalen met pin verdwijnt in 2012

Consumenten in Nederland kunnen vanaf 2012 niet meer betalen met PIN. In de plaats daarvoor komt een nieuw betalingssysteem waarbij mensen hun pas niet meer door een sleuf hoeven te halen maar slechts ergens in hoeven te steken. De pincode, die meeverhuist met een klant, blijft bestaan.

Currence, de eigenaar van PIN, heeft vandaag berichtgeving hierover in De Telegraaf bevestigd. De meeste banken in Nederland hebben aangegeven liever over te willen stappen naar het nieuwe systeem, dat gevoerd wordt door de Amerikaanse betaalkaartgiganten Maestro en Visa. Op termijn heeft dit systeem voor banken kostenvoordelen. Verder is het volgens Currence voor de uniformiteit goed om een systeem te kiezen dat ook elders in Europa wordt gebruikt.

Het nieuwe systeem wordt twee jaar eerder ingevoerd dan voorzien. Dat heeft ook te maken met toenemende gevallen van het zogenoemde skimmen, waarbij criminelen bankpasgegevens kopiëren en zo rekeningen plunderen. Het nieuwe betalingssysteem zou minder fraudegevoelig zijn. In het nieuwe systeem hebben bankpassen geen magneetstrip meer, maar een zogenoemde EMV-chip.