Karadzic mag niet in beroep

De van oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadzic mag niet in beroep gaan tegen het besluit van de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal om hem een advocaat toe te wijzen. Volgens het VN-hof zorgt het beroep voor vertraging, iets waar de rechters niet op zitten te wachten.

Karadzic is fel tegen de toewijzing van de advocaat. Hij verdedigt zichzelf tot nog toe en heeft om tien maanden uitstel gevraagd om zijn zaak voor te bereiden. Het hof besloot echter in maart verder te gaan en een advocaat toe te wijzen die zich alvast in de zaak inleest.

Karadzic behoudt wel zijn recht op zelfverdediging. Dat recht komt te vervallen als hij de zaak ophoudt. Pas op dat moment wordt de advocaat echt ingezet. Mede daarom heeft het volgens het tribunaal geen zin om in beroep te gaan. Dat kan pas als de advocaat niet meer op 'stand-by' staat.

Vorige week werd bekend dat de Britse advocaat Richard Harvey de netelige taak heeft gekregen om Karadzic te verdedigen. Het is nog maar de vraag of de oud-president van de Republika Srpska met hem wil samenwerken.

Karadzic mag niet in beroep  (foto: ANP)