Nieuwe diersoorten ontdekt in diepzee

Het internationale onderzoeksproject Census of Marine Life lichtte vandaag een tipje van de sluier wat betreft de onderzoeksresultaten van hun tien jaar durende project. Het project houdt zich bezig met de diepzee en blijkt een groot succes. Vandaag werd bekendgemaakt dat er in de diepzee al meer dan 17.650 nieuwe diersoorten zijn ontdekt.

De diersoorten werden voornamelijk ontdekt op een diepte van 200 tot 1000 meter. Bij een diepte van 200 meter is het vrijwel pikdonker, het zonlicht reikt namelijk niet veel dieper. Sommige diersoorten beschikken daarom zelfs over verlichting. Op die manier kunnen ze hun weg vinden of prooien lokken.

Op meer dan een kilometer diepte werden ruim 5700 soorten ontdekt die nog niet gecategoriseerd waren. Onder de soorten bevinden zich onder andere weekdier- en wormachtigen, garnalen, krabben, zeesterren, koralen en kwallen zo groot als een walvis. Robert Carney, werkzaam aan de Universiteit van Louisiana en een deelstudie van het onderzoeksproject deelt, merkt op dat de diversiteit van het leven in de diepzee veel groter is dan we tot nog toe aannamen.

Voor het project wordt onder meer gebruikt gemaakt van camera's aan kabels, sonartechnologie en onderzeeboten. Ze zijn met sommige apparatuur tot wel 5000 meter diep gegaan. Oktober volgend jaar rondt het team het project af en zal het een afsluitend rapport opstellen.