Overlevenden Rwanda dreigen met boycot VN-hof

Organisaties die overlevenden van de genocide in Rwanda vertegenwoordigen, dreigen met een boycot van het Rwanda-Tribunaal in de Tanzaniaanse stad Arusha. De reden is dat het hof de afgelopen dagen twee verdachten heeft vrijgesproken.

De organisaties sturen veel getuigen van de moorden van 1994 naar Arusha. "Het tribunaal moet bijeenkomen en zijn beslissing herzien. Als er geen andere positieve beslissingen worden genomen, wordt de relatie verbroken", zei Freddy Mutanguha gisteren tijdens een protestactie in de Rwandese hoofdstad Kigali. Hij is algemeen secretaris van Ibuka, een organisatie die groepen overlevenden bundelt.

Het tribunaal heeft in 39 van de 47 zaken waarin het uitspraak heeft gedaan, een veroordeling uitgesproken. Het sprak dinsdag de rooms-katholieke priester Hormisdad Nsengimana wegens gebrek aan bewijs vrij van genocide en moord. Eerder kwam Protais Zigiranyirazo vrij, omdat de aanklager ernstige fouten zou hebben gemaakt.

Tijdens de genocide in 1994 vermoordden radicale Hutu's honderdduizenden Tutsi's en gematigde Hutu's in het Centraal-Afrikaanse land.