Prins en prinses verkopen villa Mozambique

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaan hun vakantiehuis in Mozambique na voltooiing verkopen. Dat heeft Willem-Alexander vandaag per brief laten weten aan premier Jan Peter Balkenende. Het prinselijk paar wil niet langer dat het vastgoedproject geassocieerd wordt met negatieve publiciteit.

De voortgaande publiciteit en discussie over de deelname van het paar in het vastgoedproject op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo "raakt ons zeer", schrijft de prins. "Deze publiciteit en discussie staan haaks op hetgeen wij met onze beslissing deel te nemen, wilden en willen bereiken: niet alleen een vakantiehuis op een mooie rustige plek waar privacy gewaarborgd is, maar tegelijkertijd ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking."

Dat doel lijkt niet meer bereikt te kunnen worden, aldus Willem-Alexander. "Inmiddels bestaat het risico dat door de voortgaande publiciteit over onze deelname in het project deze ontwikkelingen ten goede buiten beeld raken, elke misslag wordt uitvergroot en het project wordt benadeeld. Tegelijkertijd kost de voorgaande discussie een hoeveelheid tijd en energie die juist in deze periode van crises aan andere zaken moet worden besteed. Dat geldt ook voor ons eigen werk in en voor Nederland. Ook dat moeten we meewegen."

Met de verkoop van het huis en de bouwrechten gaan de aandelen die nu in beheer zijn bij de stichting Adminstratiekantoor Machangulo, automatisch over naar de volgende eigenaar. Daarna zal Willem-Alexander de stichting verzoeken zichzelf op te heffen. De prins en prinses hadden hun deelneming in het vastgoedproject in deze stichting ondergebracht om afstand te creëren.

Prins en prinses verkopen villa Mozambique  (foto: ANP)