'Telecombedrijven moeten netwerk delen'

Telecombedrijven moeten hun netwerk delen als bij een van hen een storing optreedt. Die suggestie werpt Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) op.

Hij reageert daarmee op de grote storing die het telefoon- en sms-verkeer van Vodafone-klanten, zoals Van Dam zelf, gisteren en eergisteren trof. "Ik weet niet of het technisch mogelijk is dat een ander net het overneemt en ook bedrijven als KPN en T-Mobile capaciteit beschikbaar stellen. Net zoals gebeurt wanneer een elektrische centrale uitvalt."

De storing heeft laten zien hoe afhankelijk mensen van het mobiele telefoonnet zijn, aldus het Kamerlid. Van Dam gaat ervan uit dat de bedrijven zelf bij elkaar gaan zitten en het onderling regelen. Desnoods zou staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) ze aan tafel moeten nodigen. "Als er niets gebeurt, zal ik vragen om de bedrijven bij elkaar te roepen." En anders moet Heemskerk bedrijven maatregelen opleggen. "Als het technisch mogelijk is en ze willen niet, moeten we kijken of we het kunnen opleggen dat de bedrijven hun net delen", aldus Van Dam.