Ministerie: rem op groei Duitse economie

Het Duitse ministerie van Financiën verwacht dat de economische groei in het vierde kwartaal lager uitvalt dan in het derde kwartaal. De opmars van de euro ten opzichte van de dollar heeft een negatief effect op het Duitse bedrijfsleven, aldus het ministerie vandaag.

Door de dure euro hebben vooral exporterende bedrijven het moeilijk omdat hun producten duurder zijn dan producten die in de beoogde afzetgebieden zelf worden gemaakt. Duitsland kwam in het tweede kwartaal uit de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog met een groei van 0,4 procent. De waarde van alle in het land geproduceerde goederen en diensten nam in het derde kwartaal met nog eens 0,7 procent toe op kwartaalbasis.

"Een verdere groeiversnelling zit er niet in", aldus het ministerie. "Vooral tegen de achtergrond van dalende consumentenbestedingen zal het groeitempo lager zijn." De consumentenbestedingen staan mede onder druk door zorgen over de werkgelegenheid. Ondanks steunmaatregelen van de overheid zoals slooppremies voor auto's houden de meeste Duitsers de hand op de knip.