Bos: Hypotheekrenteaftrek verdwijnt binnenkort

Als het aan Wouter Bos ligt, komt er een einde aan de hypotheekrenteaftrek. De PvdA'er, nu minister van Financiën, deed de voorspelling tegenover studenten van de Universiteit van Amsterdam. Hij debatteerde daar met studenten Economie en Bedrijfskunde. De politicus stelde dat 'het huidig systeem van hypotheekrenteaftrek het volgende kabinet niet zal overleven'. Dat zal stapsgewijs moeten gebeuren om te voorkomen dat de huizenmarkt in 'chaos' wordt gestort. De woordvoerder van de bewindsman heeft de uitspraken bevestigd in de krant De Telegraaf.

De hypotheekrenteaftrek ligt politiek nog altijd zeer gevoelig. In het huidige regeerakkoord, dat uit 2007 dateert, is het voortbestaan van de regeling vastgelegd, vooral door toedoen van het CDA. Coalitiegenoot PvdA wil er echter vanaf, ook met het oog op de wens van de regering om vanaf 2015 voor 35 miljard euro te bezuinigen. Verder willen de socialisten compensatie voor de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd naar 67 jaar. Overigens wordt afschaffing van de aftrek ook door premier Jan Peter Balkenende (CDA) 'niet onbespreekbaar'genoemd.

Onbespreekbaar blijft de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek wel voor de VVD. In De Telegraaf zei Kamerlid Johan Remkes van de liberalen geschokt te zijn dat 'Bos praat over een dergelijke maatregel terwijl het land midden in een crisis zit en de huizenmarkt instabiel is'. En waar Balkenende het bestaansrecht van de regeling voorzichtig in twijfel durft te trekken ziet zijn partijgenoot Pieter Omzicht afschaffing niet zitten. Volgens het Kamerlid heeft het kabinet in de huidige economische situatie weinig boodschap aan 'dit soort bespiegelingen'.

Met dank aan Ryser1978 en jefjef voor de submit.