Vanaf vandaag Twitter, Facebook en Zune op je X360


Later vandaag, zodra een of andere Amerikaan een stekkertje heeft ingeplugd, zul je een update kunnen gaan downloaden voor de Xbox 360. Met deze patch krijg je de beschikking over communityzaken Facebook en Twitter in je dashboard en, waarschijnlijk veel leuker voor de meesten, de mogelijkheid om films te kijken via Zune. Dit is een online winkel, vergelijkbaar met iTunes, waar je films kunt huren van filmmaatschappijen als Warner en Universal. Bij de lancering vandaag zullen er rond de 100 beschikbaar zijn en dat zal de komende tijd gestaag groeien. Zo zal je vanaf morgen ook de meest recente Harry Potter-film kunnen bekijken.



Vandaag nam ik bij Microsoft alvast even een vlugge blik op deze update. Natuurlijk is het leuk dat je kunt gaan Twitteren en Facebooken als je op je Xbox zit, maar vooral Zune was een functie waar ik naar benieuwd was. De films zijn namelijk in eerste instantie niet bedoeld om te downloaden, je bekijkt ze streamend en je koopt ze niet, nee je huurt ze. Dat gaat als volgt, voor een paar honderd punten krijg je het recht om gedurende twee weken de film die je gehuurd hebt te kijken. Zodra je begint met kijken heb je dan 24 uur om het einde te halen. Niet veel anders dus dan wanneer je een film huurt bij de videotheek.

Het systeem van streamen gaat als volgt. Niet langer zullen films bufferen terwijl je zit te kijken, althans, niet meer duidelijk zichtbaar. Je kunt dus gewoon doorspoelen en op een willekeurig punt inspringen. De film zal dan wel ingeladen moeten worden, maar dat merk je alleen, doordat de kwaliteit niet gelijk maximaal is. Tijdens het bufferen wordt de kwaliteit hoger en als alles klaar is krijg je de film in 1080p te zien. Dit proces kost een paar seconden afhankelijk van je verbinding. Downloaden kan natuurlijk ook, maar niet elke film heeft die mogelijkheid. Prijzen voor de films liggen tussen de 200 en 500 punten, afhankelijk van de maatschappij en hoe nieuw de film is.