VVD verbaasd over dopingcontrole 13-jarige

VVD-Kamerlid Helma Neppérus vraagt zich af waarom de Dopingautoriteit een 13-jarig schaatstalent nauwlettend volgt. De scholiere is opgenomen in de Nationale Testing Pool en dient voor elke dag een locatie en tijdstip aan te geven waarop ze beschikbaar is voor een dopingcontrole.

Neppérus heeft vandaag vragen gesteld aan staatssecretaris Jet Bussemaker van Welzijn, Volksgezondheid en Sport. "Vindt u het geoorloofd en verstandig dat een 13-jarige, die nog lang niet bij de top hoort, al zo intensief wordt gevolgd voor controles, ze haar agenda moet overleggen en ook bij nacht en ontij kan worden bezocht voor controles? Is dit niet buitenproportioneel?"

Directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit bevestigt dat het meisje in de testpool is opgenomen. Hij noemt het een noodmaatregel. Ze is het zusje van een jonge schaatser, die afgelopen winter op 14-jarige leeftijd positief is getest op anabole steroïden. "Het is ons er niet om te doen het meisje lastig te vallen, maar we willen wel de zekerheid dat we haar kunnen controleren wanneer wij dat willen", zegt hij.

Ram vervolgt: "Ze doet dezelfde sport als haar broer, is ook heel goed en verkeert in dezelfde omgeving. Als haar broer in aanraking is gekomen met doping, dan kan zij dat ook. Dat wil de Dopingautoriteit voorkomen."