CDA: mogelijk verbod op Call of Duty

Vanwege een omstreden scène wil CDA-Kamerlid Joop Atsma aan de minister vragen om de game Call of Duty: Modern Warfare 2 te verbieden. In de zogenoemde 'vliegveld-scène' moet de speler als lid van een groep terroristen onschuldige burgers doden.

Atsma verklaart tegenover Tweakers.net dat hij de scène 'afschuwelijk' vindt. "Het zou kunnen zijn dat dit aanzet tot geweld en dat is verboden. Ik ben nu in contact met het Nicam over de vraag of dit spel aanzet tot geweld," aldus Atsma. Atsma pleitte eerder al in het lustrummagazine Hype van FOK!games voor een verbod op games die aanzetten tot geweld. 

Ontwikkelaar Infinity Ward stelt zelf al te waarschuwen voor de gewelddadige content en biedt gamers de kans deze over te slaan. Als een speler de game voor het eerst start, kan hij kiezen de 'zeer gewelddadige' content over te slaan. Eerder vandaag maakte de ontwikkelaar al bekend dat de gewraakte scène niet in de Duitse versie van de game zit.

Coalitiepartij PvdA ziet niets in een verbod. Hoewel Kamerlid Martijn van Dam de scène 'ziekelijk' vindt, stelt hij dat een verbod niets uithaalt. "Als je pleit voor een verbod, voer je de verkeerde discussie." De politiek kan beter met ontwikkelaars van games in discussie gaan over hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Ook de ChristenUnie ziet geen heil in een verbod. "Het zal niets helpen," aldus Kamerlid Joël Voordewind. "Daarnaast is de vraag: wat ga je nog meer verbieden? Er zijn ook veel gewelddadige films." Het Kamerlid noemt de scène 'triest' en 'smakeloos'. "Waarom zou een bedrijf zo'n spel uitbrengen waarin je onschuldige burgers moet vermoorden?" Voordewind pleit dan ook voor een streng toezicht op de verkoop, zodat de game niet aan personen onder de 18 wordt verkocht. 

Met dank aan Lantashh en TimKuik voor de submit.