Huilbui kan peuter fataal worden

De Australische Tianna Lewis McHugh mag niet huilen. Het tweejarige meisje lijdt aan een zeldzame aandoening, waarbij een huilbui haar dood kan betekenen.

De peuter krijgt tijdens het huilen last van een zogeheten Reflex Anoxic Seizure (RAS). Tijdens zo'n aanval wordt haar huid bleek, haar lichaam verstijft, de ademhaling stokt en haar hart houdt ermee op. Andere kinderen met dezelfde ziekte krijgen een RAS als reactie op pijn of angst, maar bij Tianna is het zo erg, dat zelfs een paar tranen al een aanval uitlokt.

De aandoening werd geconstateerd toen het meisje achttien maanden oud was. Sindsdien heeft de peuter al tien aanvallen overleefd. "De eerste keer haalde ik haar uit haar stoel", vertelt haar 23-jarige moeder. "Ik legde haar op de grond waar ze enkele seconden lag te huilen. Vervolgens leek het of ze was overleden. Ze kreeg namelijk een grauwe kleur, haar lippen werden blauw en haar ogen vielen terug in hun kassen. Omdat haar ademhaling was gestopt en ze was verstijfd, dacht ik dat ze dood was."

De dertigjarige vader maakte hierop dat hij thuiskwam. Hij probeerde haar te reanimeren door zijn mond over haar neus en mond te doen en te ademen. "Na vijf of zes keer blazen nam ze een enorme teug adem en begon te huilen", vertelt hij.

Het meisje werd opgenomen in het ziekenhuis. Twee weken later kreeg ze ineens weer een RAS, waarna de aandoening bij haar werd vastgesteld. Deze aanval duurde maar liefst twee uur, waarin ze vocht voor haar leven. Hierop vertelden de artsen dat als ze niet binnen tien minuten weer bij kennis was, ze ernstig hersenletsel zou oplopen of zelfs overlijden. Gelukkig kwam ze ineens weer bij en was drie of vier dagen later weer hersteld.

Met Tianna gaat het nu de goede kant op. Haar laatste RAS heeft ze in juli gehad. De ouders hebben nu alle hoop dat ze over de ziekte is heengegroeid.