'Grote aanslag in Europa op komst'

Dit jaar nog komt er een grote terroristische aanslag in Europa. Dit voorspelt Fuad Hussein, een Jordaanse expert op het gebied van islamitisch terrorisme.

Hussein bestrijdt dat Al Qaida er verzwakt voor staat, zoals het Amerikaanse ministerie van Handel begin oktober nog beweerde over de financiële positie van de terreurorganisatie. "De aanhang blijft groeien", aldus Hussein maandag in het gratis dagblad DePers.

Dagelijks bestudeert Hussein Arabische jihad-internetfora om zicht te houden over de ontwikkelingen van Al Qaida. De jihad (de heilige strijd) bloeit volgens de terrorisme-expert juist op.

Hussein: "In tegenstelling tot wat jullie in het Westen denken, staat Al Qaida nog altijd erg sterk. Het is belangrijk om Al Qaida niet als één groepering te zien, maar meer te zien als een ideologie waar verschillende groepen voor vechten. De clan rond Bin Laden mag dan in de verdrukking zijn gekomen, bondgenoten van Al Qaida zijn volop actief in de hele islamitische wereld, van Libanon tot Gaza, van Pakistan tot Jemen, van Algerije tot Somalië. Het aantal strijders blijft toenemen."

Over de vermeende verzwakte financiële positie van Al Qaida doet Hussein laconiek: "Het probleem is dat niemand weet hoe de financiering van Al Qaida precies in z'n werk gaat. Hun geld circuleert voortdurend. Daarbij komt dat geld niet het belangrijkste middel is: het rekruteren op internet en het beramen van aanslagen is niet duur."

Dat Al Qaida er desondanks al jaren niet meer in slaagt om grote aanslagen in het Westen te plegen, staat volgens Hussein op het punt te veranderen. "Ik verwacht nog dit jaar een grote aanslag in Europa. De namen van Duitsland en vooral Frankrijk vallen de laatste tijd erg vaak op jihadnetwerksites. Beide landen zijn kwetsbaar vanwege hun troepen in Afghanistan, en de Fransen zijn extra kwetsbaar door het onlangs afgekondigde boerkaverbod."

Het uiteindelijke doel van Al Qaida is, zo zegt Hussein, het verdrijven van de Amerikanen uit de moslimwereld en het vernietigen van Israël.

"Ik zeg altijd dat Al Qaida zich erg gelukkig mag prijzen", zegt Hussein, "want het vecht tegen een oliedomme vijand. De onophoudelijke Amerikaanse steun voor Israël en de samenwerking met dictatoriale Arabische regimes zet zoveel kwaad bloed in de moslimwereld dat de populariteit van Al Qaida vanzelf in stand blijft. Zolang het Amerikaanse beleid niet verandert, zal de kracht van Al Qaida toenemen en zullen ze in steeds meer landen en gebieden actief en succesvol zijn. Onderschat Al Qaida niet. Ze willen altijd de sterkste zijn."

Al eerder dit jaar waarschuwden andere terrorismedeskundigen dat de eerstvolgende grote aanslag vermoedelijk in Europa zal plaatsvinden.

Een grote aanslag