'Rechter niet ontslaan na één fout'

De president van de Hoge Raad, Geert Corstens, is van mening dat een rechter niet ontslagen mag worden na één fout. Rechters moeten niet onder de omstandigheid werken dat ze na één foute beslissing kunnen worden ontslagen. Corstens reageert naar aanleiding van een rechterlijke fout die leidde tot de ontsnapping van Saban B.. Tot in de Tweede Kamer gingen er stemmen op om rechters sneller te kunnen ontslaan.

Corstens verklaart zijn mening als volgt: "Als iemand voortdurend disfunctioneert, bijvoorbeeld niet op zittingen verschijnt of onder invloed rijdt, dan worden sancties getroffen.Foute beslissingen kunnen nóóit een reden zijn voor ontslag. Daar hebben we hoger beroep en cassatie voor. Als een foute beslissing met zich mee zou kunnen brengen dat je wordt ontslagen, dan is de vraag: wie gaat die fout beoordelen? En voelt die rechter zich dan nog wel vrij om beslissingen te nemen?"

De onafhankelijkheid van de rechtspraak komt volgens Corstens in het geding als rechters zich constant moeten afvragen of ze wellicht een foute beslissing nemen. De rechterlijke macht is volgens Corstens uitstekend in staat om zelf de kwaliteit van de medewerkers te bewaken.