Venezuela bereidt zich voor op oorlog

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft legerleiders gisteren opgeroepen zich voor te bereiden op oorlog. Ook burgers moeten klaarstaan om "het thuisland te verdedigen", nu de spanningen tussen Venezuela en buurland Colombia oplopen.

"Laten we geen dag verliezen: we moeten ons voorbereiden op oorlog, want dat is de verantwoordelijkheid van iedereen", aldus Chávez in zijn wekelijkse radio- en televisieshow. Volgens de president is goed voorbereid zijn de beste manier om een oorlog te vermijden.

De relatie tussen Colombia en Venezuela is sinds juli gespannen. Toen gaf Colombia de VS toestemming om zeven Amerikaanse militaire bases op Colombiaans grondgebied te vestigen. Vanaf die locaties wordt het leger ingezet om drugshandel en guerrillagroepen als de Colombiaanse FARC te bestrijden.

Chávez vreest dat de VS zich op de bases zouden kunnen voorbereiden op een invasie van Venezuela, dat rijk is aan olie. Colombia stelt echter dat daar geen sprake van is. "Het enige waar we in geïnteresseerd zijn, is het terrorisme dat te maken heeft met drugshandel terugdringen", aldus president Alvaro Uribe. Hij kondigde aan hulp te gaan zoeken bij de Organisatie voor Amerikaanse Staten OAS en de Verenigde Naties.