Irritatie over schadeclaims Bommelerwaard

MKB Midden-Nederland en het ministerie van Defensie verschillen van mening over de afhandeling van de schadeclaims die ondernemers hebben ingediend na het ongeluk in de Bommelerwaard in 2007. Toen vloog een Apachehelikopter tegen een hoogspanningslijn aan waardoor een drie dagen durende stroomstoring ontstond.

Een woordvoerder van de ondernemersvereniging zei vandaag dat de afhandeling traag verloopt en dat zeker 1100 van de 2700 getroffen bedrijven nog steeds geen schadevergoeding kregen. Hij schat de achterstallige claims op zo'n 12 miljoen euro. Ook zijn veel bedrijven het volgens hem niet eens met het voorgestelde bedrag of weigeren ze een eigen risico van 40 procent op zich te nemen. Bovendien wordt hen steeds om nieuwe gegevens gevraagd. Sommige ondernemers hebben zich uit onvrede teruggetrokken, aldus de zegsman. "Gedupeerde burgers kregen al binnen een half jaar een schadevergoeding. Het lijkt wel of de ondernemers als criminelen worden behandeld. Vertrouw de ondernemers, keer het geld uit en controleer dan of alles klopt."

Defensie herkent zich niet in deze beweringen en noemt de hoogte van het eigen risico "totale onzin", aldus een woordvoerder vandaag. Volgens hem zijn van de 2678 ingediende claims er nu 1511 uitbetaald. Verder zijn 876 claims afgehandeld en zijn er bij 251 bedrijven voorstellen gedaan. Zeker 29 claims zijn ingewikkelder.

Ondernemers: Afhandeling schadeclaims Bommelerwaard traag  (foto: ANP)