'Behoud je baan'

Het allerbelangrijkste om de wereldwijde financiële en economische crisis te overleven is om je baan te behouden. Dit zegt financieel onderzoeksjournalist Willem Middelkoop in een interview met RTL Z dat morgen wordt uitgezonden, in aanloop naar zijn nieuwe boek 'Overleef de kredietcrisis'.

Middelkoop, die door sommigen ook wel als doemdenker wordt gezien, vreest wereldwijd een tweedeling tussen mensen die hun baan behouden en verliezen. Vooral de groep van 800.000 zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) in ons land kunnen het moeilijk gaan krijgen. Deze hebben samen met andere ondernemers weinig recht op sociale voorzieningen, zoals de WW.

Vervolgscenario
Dankzij ingrepen van overheden en centrale banken wereldwijd ligt de patiënt, het financiële systeem, nu op de medium care in plaats van de intensive care. Desondanks bestempelt Middelkoop het systeem als een chronisch hartpatiënt die niet meer zonder de zware medicijnen van de autoriteiten kan.

Volgens de voormalige beursanalist kunnen zich nu vier vervolgscenario's voordoen:

- Deflationaire spiraal: dalende prijzen en economische krimp
- Japan-scenario: lange periode van groei op een lager niveau
- Hyperinflatie: sterk stijgende prijzen als gevolg van de stomende geldpersen
- 'The Unthinkable': het systeem stort in en er wordt overgegaan op ruilhandel

Volgens de publicist, die al eerder 'Als de dollar valt' en 'De permanente oliecrisis' schreef, is het Japan-scenario nog de best mogelijke en voorlopig ook de meest waarschijnlijke uitkomst van de huidige crisis. Hierbij zal de welvaart redelijk op peil blijven, maar wel met een veel lager groeiniveau dan wat men gewend was.

Dollar
Door de financiële crash van 2008 is volgens Middelkoop, die tegenwoordig ook gouddealer is, een einde gekomen aan 60 jaar van hoge welvaartsgroei. Ook de dollarcrisis is nog in volle gang, nu landen als China en India hun dollarvoorraden omzetten in met name grondstoffen.

Lees op RTL Z ook de voorpublicatie van 'Overleef de kredietcrisis'.

Bekijk hier het RTL Z-interview met Willem Middelkoop