Pneumokokkenvaccin doodt drie baby's in Nederland

Nadat drie zuigelingen binnen een week overleden na vaccinatie met het pneumokokkenvaccin, heeft het RIVM consultatiebureaus opgedragen om een bepaalde partij van dat vaccin voorlopig buiten gebruik te stellen. Een dergelijke ingreep is hoogst uitzonderlijk. 

Het RIVM beschouwt dit als een zeer opmerkelijke situatie, en is daarom overgegaan tot deze ongebruikelijke stap. De partij is door heel Nederland en ook daarbuiten verspreid, dus deze actie zal diverse consultatiebureaus treffen. Ze zijn echter al voorzien van nieuwe voorraad, zodat het inenten zelf er geen vertraging door zal oplopen.

Het RIVM verwacht dat het onderzoek enige weken in beslag zal nemen: men wil uiteraard grondig vaststellen hoe dit kon gebeuren. Per jaar overlijden er 5 tot 10 kinderen na een inenting. Onzeker is of die kinderen door de enting overlijden of door een combinatie van andere oorzaken. Maar dit was wel erg vlak op elkaar en in alle gevallen ook nog van eenzelfde partij vaccin. 

Diezelfde partij heeft niet eerder tot sterfgevallen geleid, terwijl er toch al vele duizenden exemplaren elders gebruikt zijn. Toch wordt er dus uiterst omzichtig hiermee omgegaan, en is de hele partij buiten gebruik gesteld.